Efectele cresterii de la 5% la 9% a cotei reduse de TVA în imobiliare
De la 1 ianuarie 2024, cota redusă de TVA va crește la 9% pentru proprietățile imobiliare noi cu valoare de până în 600.000 de lei și suprafețe de cel mult 120 mp suprafață utilă. Până la finalul anului, se menține o perioadă favorabilă pentru achizițiile imobiliare care respectă criteriile de încadrare în cota redusă de TVA, respectiv 5%, aceasta putând fi aplicată și în 2024 pentru finalizarea tranzacției de vânzare, sub condiții specifice.
Privind impactul noilor reglementări asupra segmentului imobiliarelor premium, Nordis Group analizează proiectele sale de 5 stele, în care investiția îmbină segmentul rezidențial și cel hotelier. Ce aduce Legea 296/2023 privind achizițiile imobiliare
Legea nr. 296 din 26 octombrie 2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 977 pe 27 octombrie 2023, anunță că, începând cu 1 ianuarie, TVA de 5% va deveni TVA 9% pentru tranzacțiile imobiliare care nu depășesc 600.000 de lei și au o suprafață utilă de 120 mp. Se menține restricția privind numărul maxim de proprietăți ce pot beneficia de cotă redusă de TVA, limitându-se la o singură unitate.
Factorii pozitivi care influențează deciziile privind economiile de final de an
Perioada actuală reprezintă un moment propice pentru achizițiile imobiliare, având în vedere procentajul actual al taxei pe valoare adăugată aplicată la achiziția unui apartament. Dată fiind situația economică, nu se exclud schimbări ulterioare ale taxei reduse de TVA la același procent de 5%.
Nordis Group, dezvoltatorul imobiliar, oferă un avantaj dublu, permitând rezervarea proprietăților în construcție la prețul actual, cu o creștere ulterioară a valorii acestora cu 40%.
Pentru a facilita semnarea contractelor cu TVA de 5% pentru proprietățile ce depășesc 120.000 de euro, dezvoltatorul furnizează CEC-uri de investiție celor care semnează contracte de rezervare până la sfârșitul anului 2023.
În cadrul ansamblului Nordis Mamaia, sunt disponibile proprietăți potrivite pentru investiții, atât unități finalizate, pentru care se poate semna direct un contract de vânzare cu TVA de 5%, cât și apartamente în construcție, ce vor fi predate în 2024 și pentru care se va aplica tot TVA de 5%, în cazul semnării unui contract de rezervare autentificat la notar până la sfârșitul anului 2023.
Factorii negativi care influențează deciziile privind planurile imobiliare de final de an
Pe lângă noile reglementări, creșterea ratelor dobânzilor reprezintă un factor de presiune asupra celor ce intenționează să achiziționeze o proprietate imobiliară. Băncile din România au impus condiții mai stricte pentru acordarea de credite în ultima perioadă, ca răspuns la creșterea ratelor dobânzilor și a inflației.
Majorarea ratelor dobânzilor a avut loc odată cu creșterea ratei dobânzii de referință a Băncii Naționale a României (BNR) de la 2,5% la 4,75% în 2022, ca urmare a creșterii inflației. Aceasta a determinat o creștere a costurilor creditelor ipotecare, afectându-i pe clienți.
În plus față de majorarea ratelor dobânzilor, băncile au impus și cerințe mai ridicate pentru eligibilitatea creditelor ipotecare. În prezent, instituțiile financiare solicită ca solicitanții să aibă un venit mai mare, o rată a îndatorării mai mică și să poată dovedi o experiență profesională mai lungă.
BNR a avertizat că inflația va crește în prima parte a anului 2024, din cauza majorării și introducerii unor taxe și impozite. Creșterea inflației presupune și o creștere a costurilor de trai, cu mai puțini bani disponibili pentru achitarea ratelor unui credit ipotecar.
Prin urmare, momentul optim pentru o achiziție imobiliară este până la sfârșitul anului; astfel, cumpărătorii care doresc proprietăți de calitate, în detrimentul celor cu suprafețe foarte mari, pot beneficia încă de cota de TVA de 5%.
Reacția cumpărătorilor în contextul actual al pieței imobiliare
Potrivit statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, peste 59,5% dintre locuințele vândute în România în primul semestru din 2023 au fost cumpărate exclusiv din resurse proprii, fără a apela la finanțare bancară. Nordis Group afirmă că, de la adoptarea noilor norme, tot mai multe persoane reacționează și cer listele de disponibilități pentru apartamentele de investiție, cu un randament anual de peste 7%, fără a fi nevoie de campanii de publicitate sau vânzare.
„De la anunțul modificării cotei reduse de TVA, am observat că persoanele până acum indecise devin clienți, iar perioada de tranzacționare